Finncon

IMG_7355pieni

??????????????????????????Perjantaina 5.7. tehtäväni oli tutustua kirjaston toimintaan yllättävilläkin osa-alueilla, tällä kertaa scifi- ja fantasiatapahtuma Finnconissa. Kaapelitehtaalla järjestetty happeninki on esimerkki kirjaston jalkautumisesta (tässä tapauksessa pyöräytymisestä) peruspiirinsä ulkopuolelle. Helmet-kirjastojen yhteistyönä tapahtunut messutyö koostui mm. kirjastoauton täyttämisestä aiheeseen sopivalla aineistolla, lautapelien pelaamisesta tapahtumakävijöiden kanssa ja scifi-elokuvien esittelystä.

IMG_7286pieni

Espoon kaupunginkirjaston kirjastoauto Välkky saatiin kuin ihmeen kaupalla mahtumaan Merikaapelihallin ovesta.

IMG_7293pieni

Vaikka scifi-tietämykseni on hieman rajoittunut enkä katso animea tai Doctor Who:ta, on ko. maailma minulle ystävien ja netin kautta hyvin tuttu, eikä Finnconiin meno tuntunut mitenkään vieraalta. Fantasiapuoli on itse asiassa mukavuusalueeni ytimessä. Messuilta löytyikin vaikka mitä kiinnostavaa: kirjastoautoon oli koottu superhoukutteleva fantasiakirjavalikoima, paikalla pyöri ainakin yksi Daenerys Targaryen ja myyntipöydissä luokseen vetivät haltiatyyppiset korut ja asusteet.  

IMG_7339pieni

IMG_7359pieni

Päivän aikana pääsin juttelemaan tapahtuman kävijöiden ja sen vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa, sekä kokeilemaan Dungeons & Dragonsia australialais-eteläafrikkalais-suomalais vaihtariporukan kanssa. Kiertelin myyntipöytiä ja ihastelin taidekujan tekijöiden taidetta (onneksi ja epäonneksi olin taktisesti jättänyt lompakkoni kotiin). Harmikseni sain kuulla, että suurin osa cosplayaajista oli ollut paikalla vasta lauantaina, mutta ehdin minäkin bongata muutamia tuttuja hahmoja, kuten Supernaturalin Castielin. Kuvia cossaajista täällä.

IMG_7347pieni

IMG_73162pieni

Kirjaston läsnäolo tapahtumassa keräsi runsaasti positiivista palautetta ja ihmettelyä: ”Pakko sanoa, että ihan mahtavaa, että verorahoja käytetään tämmöiseen”, tunnusti eräs asiakas tyytyväisenä kirjavalikoimaa tutkiessaan. Ystäväni ja tapahtumassa vapaaehtoisena toiminut Satu kehui kirjaston fantasia- ja scifiskeneen pääsyn helpottamiseksi tekemiä lukuvinkkilistoja: ”Usein voi tuntua siltä, että tätä hommaa on vaikea lähestyä, ja että joutuu käymään aluksi läpi hirveästi kaikkea kuraa. Kun tietää mistä aloittaa, homma helpottuu hirveästi”.

Taidekujalla luomuksiaan myynyt Sadun ystävä Tytti tykkää animaatioista, kuten Adventure Timesta. ”En juuri käytä kirjastoa, muuta kuin opiskelutarkoituksiin. Kirjat tuppaavat aina jäädä palauttamatta”, Tytti kertoi. Samaistun ongelmaan: jos kouluni ei olisi kirjaston lähellä, jäisivät lainaukset tekemättä. Kerroin uudesta e-kirjojen lainauspalvelusta; ehkä Tytti voisi innostua siitä.

 IMG_7357pieni

Oli hauska huomata, kuinka monipuolisesti Finnconissa on kaiken ikäisiä ihmisiä: aamulla Tardis koottiin koko perheen voimin perheen pienimmän tarkkaillessa ja tutin vielä käydessä kovaa tahtia; lounasaikaan kouluikää lähentelevä prinsessa innostui leikkimään kirjaston Smart Boardilla; kun taas iltapäivällä kirjastoauton eteen istahti muutama eläkeikää lähentelevä herra lukemaan sarjakuvia. Tämähän on ihan kaikkien tapahtuma, totesin itsekseni.

IMG_73492pieni

 

Juuli

Jätä kommentti