E-maailmassa

???????????????????????????Tarkoituksenani on kokeilla kirjaston uusia e-palveluita, eli ottaa selvää, kuinka niitä lehtiä ja kirjoja saa lainattua ja mistä. Käytössäni on iPad ja kirjastoissa toimiva langaton Stadinetti. Päämääräkseni asetan lehtivalikoiman tutkimisen ja Lonely Planetin Croatia-matkaoppaan lainaamisen. En ole koskaan lukenut e-kirjaa tai -lehteä, joten kaikki on minulle aivan uutta.

Aloitan tutkimukseni perustietojen etsimisellä: mistä ja miten? HelMetin etusivulla on otsikko ”Nyt saat 2300 sanomalehteä omalle laitteellesi”. Jutun luettuani minulle käy selväksi, että eri aineistojen lukemiseen tarvitsen eri sovelluksia. Päättelen, että

        2300 ulkomaista lehteä voi lukea PressDisplay-nimisessä sovelluksessa. Nämä lehdet saa ladattua laitteeseensa vain Stadinetin välityksellä, ja sitten lukea missä tahansa.

        Kotimaista luettavaa taas löytää PressReader-nimisestä palvelusta.

        Zinio kannattaa ladata, jos mielii lukea aikakauslehtiä.

Mutta missäs ne kirjat on? Toisesta jutusta selvitän, että niitä lainataan Ebib-kirjastosta**. Lainat palautuvat kirjastoon itsestään, ja teoksia voi lukea ilman verkkoyhteyttäkin. Matkalle lähtiessä verkkoyhteys ei aina ole selkiö, joten tämä on ehdoton plussa! OverDrive e-kirjasto on ilmeisesti mobiilisovellus kirjojen lukemiseen, mutta koko homma jää ihan hämärän peittoon. Päätän palata siihen jos on tarpeen.

Vieläkin ihmetyttää, mistä ne kirjat ihan oikeasti saadaan. Idioottivarma ohjeistus koko touhuun olisi tarpeen!

image (2)

Teen HelMet-haun etsimästäni matkaoppaasta ja ymmärrän, että kirja lainataan OverDriven kautta. En siis päässytkään siitä eroon. Lataan AppStoresta kyseisen ohjelman ja huomaan ilokseni, että omistan jo Adobe-tunnukset, jotka ohjelma vaatii toimiakseen. Lisään HelMet-kirjaston kirjastohausta ja jo etusivulla komeilee etsimäni matkaopas! Teos on myös aina saatavilla, joten jonoa ei voi syntyä. Kirjaudun sisään palveluun normaaleilla kirjastokorttitunnuksillani ja lisään kirjan koriini. Siirryn ”Checkoutiin” ja valitsen laina-ajaksi viikon. Lataan kirjan kirjahyllylleni ja selailen sitä. Formaatti tuntuu sopivan matkaoppaaseen, ja voin lukea sitä vaikka jo lentokoneessa. Homma olikin aika helppo, ja kerran kun näkee vaivan opetella ohjelman käytön, käy se jatkossa kuin vettä vaan. 

image (3)

Kirja on jo plakkarissa, mutta entäs ne lehdet sitten? Päätän aloittaa Zinion lataamisella. Yllätyn heti aluksi, kun ohjelma avautuu selkeällä suomen kielellä; tähän ei mobiilimaailmassa ole tottunut! Ohjelman käyttäminen kirjastokortilla ei kuitenkaan aukea minulle heti ja päädyn takaisin HelMetiin. E-kirjasto-osiosta löydän ohjeet Zinion käyttöön. Tarvitsen toisen tilin RB Digital Gateway-palveluun ja toisen Zinioon. Teen työtä käskettyä, vaikka koko homma tuntuukin vähän hämmentävältä.

image (5)

Samasta artikkelista HelMetissä selviää, että Zinio onkin vain paikka säilöä RB Digital Gatewaysta ladattuja lehtiä. Voin toki ostaa Ziniosta lehtiä, joita en saa ladattua RBDG:stä. Haen RBDG:stä uusimman National Geographicin. Lehti siirtyykin yllättävän helposti Zinio ”Reading Listilleni”, kansikuva oikein animaatioiden saattelemana. Ensivaikutelma lehden lukemisesta palvelussa on hyvä, sillä lehtiä ei perinteisten kirjojen tavoin yleensä lueta sivu-sivulta: ne sopivat selailtavaksi, mihin tabletti on erinomainen väline. National Geographicin porukka on vieläpä selvästi panostanut mobiiliversioonsa palapeleillä ja animaatioilla, ja interaktiivisuus tekee juttujen lukemisesta muutenkin mielenkiintoista. Valokuvat näyttävät tabletin näytöllä entistä upeammilta.

Tutkin lehtivalikoimaa muuten: kokkauslehtiä on ihan mukavasti, samoin tiedeosastolla on monta houkuttelevaa yksilöä. Myös valokuvaus- ja matkailulehtiä tulen lukemaan. Sisustus- ja naistenlehtien valikoima on yllättävän huono, tai ainakin suomalaiselle tuntematon. Lapsille palvelusta löytyy askartelu- ja eläinlehtiä, ja teinitytöille kaksi aika tunnettua nuortenlehteä. Kaiken kaikkiaan palvelusta löytyy ihan mukava kokoelma lehtiä englanninkielentaitoiselle tieteestä, valokuvauksesta, kokkaamisesta ja ulkoilusta kiinnostuneelle. Tai itse ainakin koin sisustus- ja naistenlehtien olevan vähemmistönä, ehkäpä niiden tuntemattomuuden vuoksi. Lista palvelun lehdistä täällä.

image (4)

Urakka on ohi ja tavoitteet saavutettu. Päätän jättää muiden sovellusten kokeilun toiselle päivälle, luulisin näiden riittävän hetkeksi.

Loppufiilikset:

Jos tabletilta lukeminen ei tunnu täysin väärältä, niin kannattaa kokeilla etenkin lehtiä, niiden luku sujuu ruudulta helposti. Vaikka alkuun pääsy sovellusten selvittämisessä oli vaikeaa, koen, että pieni säätö kannatti: vähän kärsivällisyyttä ja käytössä on nopeasti suuri valikoima luettavaa laidasta laitaan, ihan ilmaiseksi. Homma on myös ihan vaan tuon National Geographicin interaktiivisen version veroista, on se sen verran jännä! 🙂

Ootteko jo kokeilleet e-lainaamista? Mitä mieltä olette?

Juuli

 

**Seuraavana päivänä selvitin, että Ebib-kirjasto on koekäytössä oleva palvelu, josta löytyy kotimaista kauno- ja tietokirjallisuutta.

Jätä kommentti